Experiència: “I tu què penses? Les zones verdes als nostres pobles” (Rosella Antolí- MCEP-PV)

Durant aquest curs 2022-23 a l’IES Tavernes Blanques (València) hem desenvolupat un projecte d’investigació del medi relacionat amb les zones verdes dels nostres pobles: Bonrepòs i Mirambell, Almàssera i Tavernes Blanques. L’alumnat participant han sigut 13 alumnes de 4ESO de la matèria optativa Ciències Aplicades a l’Activitat Professional.

Aquest projecte sorgeix després de la lectura de l’article “Viure en zones més verdes s’associa a una millor salut mental i menys consum de medicaments” de l’Institut de Salut Global de Barcelona.

Els nostres pobles compleixen la recomanació de la OMS de tindre de 10-15m2 de zona verda per habitant com a mínim? I la regla del 3-30-300? Fent càlculs vam concloure que si només tenim en compte la zona urbana cap dels nostres pobles compleix aquestes recomanacions. Hem buscat alternatives. Primer la més evident, i si tenim en compte l’horta que ens envolta? Què hem de fer per mantindre-la viva? I si no és suficient, com en el cas de Tavernes Blanques, quines alternatives tenim per augmentar el % de zona verda? Les nostres propostes són viables?

El projecte ha anat creixent a partir d’assemblees, eixides a l’entorn, entrevistes… El resultat final ha sigut un programa de ràdio, un article per a una revista i un vídeo-resum i s’ha presentat al conjunt de professorat i alumnat de l’institut amb una valoració molt positiva tant per part de l’alumnat com del professorat implicat o visitant.

Vídeo resum del treball realitzat

Programa de ràdio. “I tu què penses? La importància de les zones verdes als nostres pobles”

Revista Plaerdemavida 74. Article pàgina 18

A continuació podeu llegir el treball ordenat de manera cronològica:

1.- Lectura comentada de l’article d’ISGlobal abans esmentat.

2.- Identificació de les zones verdes i càlculs de la seua superfície. Discussió dels resultats i comparativa entre els 3 pobles.

3.- Incorporació de l’horta com a zona verda. Discussió dels resultats.

4.- Visita a “Vorasenda”, empresa dedicada a la producció i venda de productes agrícoles de Carpesa, i entrevista al seu impulsor.

5.- Propostes per a Tavernes Blanques: transformació de solars en zones verdes i ampliació de jardins existents. Discussió dels resultats.

6.- Visita a l’ajuntament de València per entrevistar el regidor responsable de l’àrea de parcs i jardins. Visita al Parc Central de València.

7.- Treball en grups: Programa de ràdio, vídeo i article revista Plaerdemavida.

8.- Preparació i presentació del projecte a l’alumnat de l’IES Tavernes Blanques.

Més de 150 alumnes de l’institut amb els seus profes acompanyants van visitar el nostre projecte amb una acollida excel·lent. Pel que respecta a l’alumnat protagonista i la professora la valoració és molt bona: es van superar els objectius plantejats inicialment, l’autogestió de l’aula va anar millorant a mesura que avançava el projecte i les responsabilitats assumides tant de forma individual com col·lectiva es van dur a terme de forma magistral. Aquest projecte dut a terme durant quatre mesos ha servit a més per reforçar molt l’autoestima individual i la cohesió de grup. En estos temps en que allò més important és la immediatesa i “m’agrades” efímers a les xarxes, dur a terme un projecte a llarg termini, valorar el treball ben fet, rebre aplaudiments i felicitacions sinceres per part de l’alumnat i professorat visitant ha sigut un catalitzador d’èxit personal que ha trascendit més enllà de la matèria.

Gravar un programa de ràdio no és un repte senzill, s’ha de planificar el contingut, preparar el guió, repetir una vegada i un altra el text per no entrebancar-se i donar-li la entonació correcta, prendre decisions…Presentar el projecte a altres alumnes tampoc és una tasca fàcil, s’ha de preparar el que es vol dir i com es vol dir, tindre dominat el tema i recursos per mantindre l’atenció del públic…

Per a mi, com a professora, ha sigut un dels projectes més especials que he desenvolupat i només puc estar agraïda a l’alumnat per fer-lo possible i a Sergi Campillo i Xavi Luján per estar disposat a atendre’ns des del primer moment i sobretot al meu company Mateo per fer de tècnic de ràdio.

Aquest projecte s’ha presentat al Taller 12 y más del MCEP durant el Congrés de Granada 2023

Impress_ituquè penses